Çanakkale

Twitter Sohbet odaları

İçindekiler

Twitter Sohbet odaları

Twitter Sohbet odaları Bugünkü konumuzun adı arkadaşlar Twitter Bilindi üzere dünya üzerinde popülaritesi olan büyük sosyal medyalardan biridir benim görüşümce.

Twitter Sohbet

Twitter sohbet, bir sosyal ağ ve mikroblog sitesidir. Kullanıcılarına tvît (tweet, İng. cıvıldama) adı verilen 140 karakterlik metinler yazma imkânı veren Twitter, çeşitli araçlarla daha etkin kullanılabilen bir yeni nesil iletişim aracıdır. Kullanıcılar tarafından atılan tweet’ler herkes tarafından görülebilir. Ancak kullanıcılar attıkları tweet’lerı sadece kendi arkadaşları olarak da görülmelerini sınırlandırabilir. Kullanıcılar diğer kullanıcıların tweet’lerine üye olabilirler. Üye oldukları kişi veya kurumların takipçi sayısını ve bunların kimleri takip ettikleri görebilirler. Tüm kullanıcılar Twitter‘ın websitesi aracılığıyla tweet’lerini gönderebilir ve alabilirler. Kullanıcılar Twitter’ın website’sine uyumlu harici uygulamalar( akıllı telefonlar gibi) veya belirli ülkelerde erişilebilen kısa mesaj servisi tarafından giriş yapabilirler.

Twitter Sohbetin Kısa Tarihi

Twitter Sohbetin Tarihi ;2008′deki ABD seçimlerinde özellikle Barack Obama tarafından sıklıkla kullanılan Twitter‘dan Türkiye’deki son yerel seçimlerde de yararlanılmıştır. Ayrıca Twitter, sosyal medyanın en popüler araçlarından biri olarak gösterilmektedir.

2006 yılında Jack Dorsey tarafından geliştirilmesinden bu yana Twitter, dünya çapındaki popülaritesini gün geçtikçe arttırmış ve içerdiği uygulamaların programlama arayüzünün kısa mesaj gönderim ve alımı konusundaki olanaklarıyla internet dünyasının SMS’i olarak anılmaya başlamıştır.

Twitter 25 Nisan 2011′de türkçe desteklemeye başladı. İstiastkler artmaya başladı.

Twitter Sohbet odaları hakkında bilinmesi gerekenler

Öncelikle bazı kavramları yerine oturtmakta yarar var. Twitter‘ın gerçek amacı o an ne olup bittiğini takipçilerinize ve onların üzerinden herkese duyurmak. Bu bilinçle yazmadığınız zaman özel hayatınızın bazı gereksiz detaylarını paylaşmanız olası. Bunu hiç biriniz istemezsiniz (diye umuyorum 🙂 )

Beyoğlu
Beyoğlu

Twitter‘da bir kullanıcıyı takip ettiğinizde ona bir eposta gider ve onu takip edenlerin (followers) listesinde profil fotoğrafınızla yer alırsınız. Aynı şekilde takip ettikleriniz (following) listesinde de o kişinin adı gözükür. Eposta ayarlarından kapatılmadıysa sizinle ilgili birkaç istatistik de gelir, kaç kişiyi takip ettiğiniz, kaç kişinin sizi takip ettiği, kaç tweet‘iniz olduğu gibi bilgilerle beraber. Geri takip etmek ya da teşekkür etmek gibi bir zorunluluğunuz olmadığı gibi tanıdığınız ya da ilginizi çeken paylaşımları olan biriyse takip etmenizde de bir sakınca yok, çekinmeyin.

Twitter‘a bir şeyler yazdığınızda ise sizi takip eden herkesin Twitter sayfasına bu yazdığınız ekleniyor. Bunun güzel yanı gerçek zamanlı olarak(anında) o kişinin sayfasında çıkabilmeniz. Kötü yanı ise sizden sonra bir şeyler yazıldıkça sayfada aşağılara düşüyor olmanız. Bu nedenle peş peşe bir sürü tweet göndermek hoş karşılanmazken arayı fazla açmak da sizin görünürlüğünüzü azaltacaktır.

Bunlar önemli gördüğüm en temel Twitter sohbet özellikleri. Bunları öğrendiğimize göre Twitter’da birkaç temel kavram var:

Twitter Sohbet Kavramları

Twit, tweet, post: Bu bir kullanıcının yazdığı yazının bu ortamdaki adı. 140 karakterle sınırlı, az ama öz yazmak için gerekiyor.

Mention: Eski Twitter‘cılar bilir, bu daha önceleri @reply şeklinde geçiyordu ve Twitter üzerinden herkese açık mesajlaşmanızı sağlıyordu. Hitap etmek istediğiniz kullanıcı adının başına @ işareti koyarak gerçekleştiriliyor. Eğer birine ulaştırmak istediğiniz bir mesaj var ve bu kişiye DM gönderemiyorsanız bu yöntemi kullanıyorsunuz.

DM, Direct Message: Bu bildiğiniz mesaj. Mention’dan en önemli farkı mesaj göndereceğiniz kişinin size abone olmuş olmasını gerektiriyor. Avantajı ise sadece ikinizin görebilmesi.

Hash Tag, #tag: İşte memleketimizde en az kullanıdığına şahit olduğum bir Twitter özelliği de bu. Hash Tag aslında tüm sosyal paylaşım sitelerinde gördüğünüz tag/etiket konseptinin Twitter’a uyarlanmış hali. Bunları kullanarak yazdığınız içeriği etiketleyebiliyor, daha kolay bulunmasını sağlıyorsunuz. Bu bir konferansa katıldığınızda da kullanılabilir, bir haber yazdığınızda #haber şeklinde etiketlemeyle de olabilir.. Tamamen sizin hayal gücünüze kalmış, yine bir kural yok.

Retweet, RT: Twitter kullanıcılarını dinleyen ve izleyen bir servis. Retweet de son dönemde Twitter sisteminin bir parçası olan ancak daha öncesinde de kendine çeşitli Twitter araçlarıyla yer bulan bir fonksiyon. Anlamı bir başkasının twit’ini twit etmek. Örneğin bir arkadaşınız “köprüde trafik çok sıkışık” yazdı. Siz bunu “RT @arkadasinizintwitteradresi köprüde trafik çok sıkışık” olarak paylaşırsanız bunun adı “retweet” oluyor. Peki yeni ne var? Twitter yavaş yavaş kullanıcılarına retweet butonu vermeye ve işinizi Twitter.com üzerinden kolayca çözmenize başladı. Sizde açılmadıysa üzülmeyin, sistem büyük ve zaman alıyor.

Twitter Sohbet odaları, Twitter Sohbet, Twitter Sohbetin kısa tarihi, Twitter Sohbet odası

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir